Na prvý pohľad sa to možno ani nezdá, ale reštaurácie používajú určité nenápadné triky k tomu, aby bol zákazník náchylnejší minúť viac peňazí.

oslava

•         Preto sa pozrime na takéto doslova schované triky, možno sa nám podarí im nabudúce predísť a zvrátime stav na 1:1.
Na jedálnom lístku, vlastne ani na obruse či na stenách, nikde nevidíte znak eurovej mince, alebo obrázok, ktorý sa podobá peniazom. Máte sa nachádzať v príjemnej miestnosti, v ktorej si oddýchnete, doprajete chutné jedlo, kvalitný drink, no a na v žiadnom prípade sa nemáte zamýšľať nad finančnou otázkou. Následne máme pocit, že práve toto je tá chvíľa, kedy si za svoje zaslúžené peniaze môžeme dopriať zaslúžený pokoj.

steak

Opäť začnem jedálnym lístkom, ktorý hrá v týchto menších trikov veľkú rolu.
V podstate obyčajný recept, obyčajné jedlo, býva rozpísané honosne znejúcim a siahodlhým opisom. Každý povedzme zemiak, uhorka, a tak ďalej , má svoje lákavo znejúce prídavné mená. Po takomto dlhom a na chuť pôsobiacom rozpise jedla s prílohami sa tak zdá konečný znak 4,99 eur menej podstatný.
•         V tomto smere naviažem ešte na jeden trik- 4,99 pôsobí menej, ako by ste videli začínať cenu číslom 5. Ten prvotný dojem, nie rozum, ale podvedomie nám hovorí, akoby išlo o cenu 4 eurá.

Ďalej si môžeme v lístku všimnúť, ako sa ceny na ďalších stránkach postupne zvyšujú, pričom nájdeme aj jednu či dve do očí bijúce špeciality, ktoré sú oproti ostatným jedlám podstatne drahšie. Takáto, stačí len jedna drahšia špecialita, potom vytvára dojem, že tie ostatné jedlá v lístku sú pomerne lacné.
Do toho ma napadá spomenúť ešte jeden trik. Ponuka jedla by mala byť písaná úhľadným, krásnym písmom, v dôsledku čoho potom samotné jedlo pôsobí luxusnejšie, než v skutočnosti môže byť.

restaurace

V niektorých jedálnych lístkoch dokonca vidíme i fotky, obrázky daných jedál, ktoré sú samozrejme vyrobené profesionálnym a estetickým štýlom, skutočná podoba akú dostaneme na tanieri, sa nemusí zhodovať.